Zo zorg je dat jouw Instagram account niet gehackt wordt

Ben je bang dat jouw Instagram account of Instagram profiel wordt gehackt? Het is een reële angst. Het gebeurt namelijk steeds vaker! Waarschijnlijk lukt het je dan niet meer om in te loggen of hoor je dat je rare berichten verstuurt. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw Instagram account niet gehackt wordt? Ik deel wat tips met je!

Instagram hack

Waarom hacken lucratief is

Laten we eerst even bespreken waarom hackers graag jouw Instagram account overnemen. Heb je al aardig wat volgers dan is jouw profiel betrouwbaarder dan wanneer je geen volgers hebt. Hackers maken daar slim gebruik van. Ze weten dat de berichten die jij deelt anderen inspireren, informeren of motiveren. En door jouw account te hacken maken ze slim gebruik van jouw betrouwbaarheid om jouw volgers te bedriegen. Het maakt jouw volgers een makkelijke prooi.

Maar soms ben jij zelf ook een makkelijke prooi. Door berichten zoals hieronder te geloven…

Instagram account gehackt

Bescherm jouw Instagram account tegen hackers

Ten eerste is het belangrijk om jouw account goed te beschermen, zodat alle tijd en energie die jij in jouw Instagram profiel hebt gestoken, niet voor niks is geweest.

1. Kies een sterk wachtwoord

Misschien een inkoppertje. Toch gebruiken veel mensen nog dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts. Mocht iemand je wachtwoord hebben door een lek in de beveiliging van een bepaalde website of app, dan kunnen ze proberen om hetzelfde wachtwoord te gebruiken om bij Instagram in te loggen. Zorg er dus voor dat je een wachtwoord gebruikt dat niet makkelijk te raden is en gebruik dit wachtwoord niet voor je e-mailadres.

2. Wijzig je wachtwoord regelmatig

Dit is iets waar ik niet veel mensen over hoor. Je wachtwoord regelmatig veranderen is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw Instagram account veilig blijft. Veel bedrijven hebben dit automatisch ingebouwd, dat je eens in de zoveel tijd jouw wachtwoord moet veranderen, maar naar mijn weten heeft Instagram dat niet.

Zorg er dus voor dat je zelf even in je agenda opschrijft dat je jouw wachtwoord moet veranderen. En doe dit voor zowel Facebook als Instagram! BIjvoorbeeld 1x per 3 maanden.

3. Meld je altijd af

Heb je ingelogd op Instagram of Facebook via een computer, iPad of smartphone die niet van jou is? Zorg er dan altijd voor dat je je daarna afmeldt. Zo verklein je de kans dat iemand anders je account kan hacken.

4. Slim om te weten

Zorg dat je goed hebt opgeschreven met welke telefoon je jouw Instagram account hebt aangemaakt. Dat klinkt misschien vreemd, maar mocht het helemaal uit de hand lopen en kan je niet meer inloggen, dan kan Meta of Facebook hiernaar vragen.

Je moet namelijk bewijzen dat jouw account van jou is. Instagram kan ook vagen om jouw identiteitsbewijs. Maar zorg er altijd voor dat je dit alleen geeft via een e-mailadres dat afkomstig is van Facebook, Instagram of Meta.

Hieronder zie je een neppe variant van een prive bericht dat zegt dat je inbruik hebt gemaakt op copyrights. Daar moet je nooit op klikken of op reageren. Het beste is om de afzender te blokkerne!

Soms krijg je mailtjes die van Instagram afkomstig lijken. Let dan op het e-mailadres van de afzender. Soms lijkt het alsof het van Instagram komt, maar als je op de mail reageert, dan krijg je een ander e-mailadres te zien. Klik nooit op linkjes die jij niet vertrouwt.

Instagram profiel gehackt

Kortom, niks is vervelender dan dat je veel tijd in jouw volgers hebt gestoken, en dat pats boem ineens weg is, omdat iemand jouw account heeft gehackt. Kan je niet meer inloggen op Instagram? Dan hoef je niet altijd gehackt te zijn. Het kan ook voorkomen dat je niet meer op jouw Instagram profiel kan inloggen, omdat je de richtlijnen van Instagram hebt geschonden. Je bent dan niet gehackt, maar je account is opgeschort.

In beide gevallen is het erg lastig om je account terug te krijgen. Instagram heeft erg slechte support. Er zijn teveel gebruikers om iedereen goed te kunnen helpen en daarom is veel geautomatiseerd. Voorkomen is daarom beter dan genezen! Zorg er daarom voor dat je er alles aan hebt gedaan om jouw Instagram profiel veilig te houden.

Instagram cursus