Zo blijf je wél authentiek op social media: 3 tips!

Ben jij een people pleaser en doe je bijna altijd wat anderen van je verwachten? Sorry dat ik het zeg, maar dan doe je dat waarschijnlijk ook voor de marketing van je bedrijf. Wees echt niet bang om af te wijken van de norm, omdat je bang bent om volgers te verliezen. Lees snel verder voor een aantal tips om NOOIT meer te luisteren naar wat je volgers van je willen zien!

Het verhaal van Eva

We beginnen bij het verhaal van Eva, waarom ik deze blogpost wilde schrijven… Eva stuurde mij laatst een berichtje en vertelde dat ze weinig interactie krijgt op haar posts. Ze vindt dit vervelend, want ze post wel regelmatig. Ik vroeg haar wat de laatste vraag was die ze aan haar volgers had gesteld. Ze had op Instagram gevraagd wat haar volgers van haar willen zien.

Oei, was mijn eerste gedachte. Ik weet dat veel marketing coaches het aanraden om je volgers te vragen wat ze willen zien, maar zo, via de vraagsticker?!

Na wat meer praten, kwam ik erachter dat Eva het belangrijk vindt dat ze iedereen tevreden houdt. Ze wil ook graag aardig gevonden worden. Ze was bang om volgers te verliezen door haar eigen mening te delen.

Elke keer voordat Eva een nieuwe dienst wilde lanceren, vroeg ze aan haar volgers wat ze wilden zien en of ze de dienst zouden kopen. Ze voelde zich onzeker of de diensten wel zouden aanslaan. Het leek bijna wel alsof haar volgers haar onzekerheid aanvoelden en daarom niet reageerden op haar vragen.

Na verloop van tijd begon Eva te merken dat ze het steeds minder leuk vond om te posten op social media. Eva vond het moeilijk om enthousiasme te blijven tonen, en ze voelde zich steeds meer geforceerd om te doen wat haar volgers wilde.

Blijf je eigen koers varen

Ik vertelde Eva dat het belangrijk is om je eigen koers te blijven varen en je niet teveel aan te trekken van de meningen van anderen. Ik weet dat het lastig is, vooral omdat je dan juist frictie creëert. En frictie kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Maar frictie zorgt er ook voor dat je wel de juiste groep mensen bereikt die hetzelfde denken als jij. Wees dus lekker jezelf op social media!

Zo blijf je wél authentiek op social media: 3 tips!

Het lijkt misschien moeilijk om jezelf te zijn op social media, maar ik weet zeker dat dat je gaat lukken. Hieronder deel ik 3 tips die je helpen om jezelf te laten schitteren.

1. Deel wat jou inspireert

Stel je voor dat je een foodblog hebt en je aan je volgers vraagt wat ze willen zien. Misschien krijg je verzoeken voor chocoladecakerecepten, terwijl je chocolade vies vindt. (Ik kan het mij niet voorstellen hoor als choco fan haha, maar dat terzijde).

Als je alleen maar chocoladecakerecepten maakt, want dat is waar je volgers om vragen, kan dit ervoor zorgen dat je alleen nog maar chocofans aantrekt. Je content wordt een beetje veel van hetzelfde en saai.

Zorg er daarom voor dat jij vooral blijft delen wat jou inspireert en zorg voor afwisseling. Je kan best een keer een chocoladecakerecept delen, maar doe dat niet elke maand. Zo blijf jij enthousiast over je blog en wordt je content ook niet zo plat en saai.

2. Wees origineel

We hebben allemaal geleerd dat we uniek zijn. Maar eigenlijk is uniek zijn overrated. Toch?! We willen allemaal ergens bijhoren. Als je binnen de norm wil blijven vallen, dan val je niet echt op. En dat is nou net wat je wel wil op social media.

We krijgen duizenden messages te zien. Elke dag weer. De supermarkt die je vertelt dat het tijd is om boodschappen te komen doen. Je vrienden die delen dat ze naar een leuke film zijn geweest. Al die messages schreeuwen om jouw aandacht. En dat geldt ook voor je volgers. Wees dus origineel en spreek je uit! Zo val je op!

3. Ontdek wat dan wel

Het grootste gedeelte van social media gebruikers zijn ‘lurkers’. Dat zijn mensen die alleen maar een beetje swipen en jouw content kijken, maar er niet actief iets mee doen. Het is dus ook niet zo gek dat je weinig respons lijkt te krijgen.

Omdat je niet goed weet wat er in hun hoofd speelt, is het handig om bijvoorbeeld een tool te gebruiken zoals Answer The Public. Je vult een paar woorden in en deze tool vertelt je waar mensen op zoeken. Je ontdekt dus welke vragen ze hebben, die jij dan weer kan beantwoorden op jouw socials.

In mijn nieuwste cursus: ‘Groei je bedrijf met AI’, geef ik je nog meer tools en tips om je bedrijf te laten groeien.