Waarschijnlijk heb je de term SEO wel eens gehoord. Search Engine Optimization is iets waar je als ondernemer eigenlijk niet meer omheen kunt. Dat is tenminste zo als je graag meer bezoekers op je website wil hebben. Maar hoe zit dat op social media? Moet je daar ook gebruik maken van SEO?
Wat betekent SEO
Search Engine Optimization betekent in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. SEO betekent het optimaliseren van je website voor mensen die zoekmachines gebruiken. Zo wordt je dus beter gevonden in zoekmachines zoals Google.
Met behulp van SEO kun je veel meer (gratis) bezoekers naar jouw website trekken. Verwar het dus niet met Search Engine Advertising (SEA), dit zijn betaalde advertenties in de zoekmachine. Deze staan vaak bovenaan in de zoekresultaten en hier staat ‘Adv.’ bij. Met behulp van zoekmachineoptimalisatie kun je zo hoog mogelijk ónder de betaalde advertenties komen.
Het belang van SEO
Ja leuk, dat SEO. Maar wat moet jij er mee? Naast het schrijven van artikelen, blogs, het delen via social media en het onderhoud van je website heb je misschien helemaal geen tijd voor nóg een onderdeel.
In plaats van te kijken naar wat het kost, kun je je beter richten op wat het je oplevert. Voor mij is SEO zo belangrijk en het heeft resultaat. Een van mijn blogposts over Instagram highlight covers maken heeft in een jaar tijd maar liefst 47.000 mensen naar mijn website getrokken, zonder dat ik ervoor hoefde te adverteren.
SEO is een essentieel onderdeel. Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor alle onderdelen van SEO, wil je goed scoren met de blogs en pagina’s die je hebt geschreven. Maar het is ook een goed idee om de producten die je via je webshop aanbiedt, te optimaliseren voor de zoekmachine.
Net laten we de posts op social media niet vergeten, want daar komt toch meer bij kijken dan een tekstje en een goede foto.
Zoekmachine gebruik
Wist jij dat meer dan 97% van de internetgebruikers wel eens gebruik maakt van een zoekmachine? En dat 96% daarvan dan gebruik maakt van Google? Je kan je dus voorstellen dat het een goudmijntje voor jou kan zijn om meer klanten te trekken.
Als jij meer bezoekers op je website wil is het dus zaak om zo ver mogelijk bovenaan te staan in zoekmachines. Sta je onderaan de 1e pagina in de zoekresultaten, dan klikt daar nog maar 1-2% op. Hoe hoger je staat, hoe beter het dus is. Begrijp je het belang van SEO al iets beter?

Drie essentiële onderdelen van SEO
Nu je weet wat SEO is en waarom het belangrijk is, kunnen we een stapje verder. Waaruit bestaat zoekmachineoptimalisatie eigenlijk?
- Content; dat wat je maakt (tekst, beelden etc.)
- Technische optimalisatie; als je website niet goed op orde is kan dat problemen opleveren voor de zoekmachinerobots. Dit geldt niet voor social media kanalen, dat hebben de platformen zelf al op orde en daar hoef jij dus niks voor te doen.
- Backlinks; linkjes naar jouw website of social media kanalen, het liefst van websites in dezelfde niche (die schrijven over dezelfde onderwerpen).
Content creëren
Zoekmachines houden van nieuwe content. Nu begrijp ik dat een taak erbij wellicht wat veel van je gevraagd is, maar ik wil je in ieder geval vragen om tijdens het schrijven rekening te houden met de lezer. Schrijf dus niet voor jezelf, maar voor de persoon die jouw website of jouw social media pagina bezoekt.
Welke vragen hebben zij? Welk probleem los jij voor ze op?
Op welk zoekwoord zoekt de lezer? Wanneer jouw lezer binnenkomt op de zoekterm ‘buitensport’, dan is het belangrijk dat jouw tekst daar ook over gaat. Met tekst bedoel ik hier dat de titel van jouw afbeelding dit woord bevat, dat de foto ook over buitensport gaat en dat je het ook terug laat komen in jouw biografie.
Op jouw website is het ook van belang om hetzelfde principe toe te passen.
Dat betekent concreet dat je het zoekwoord ‘buitensport’ een paar keer in de tekst laat terugkomen. Doe dat niet te vaak, want dan leest de tekst niet lekker weg.
Het keyword ‘buitensport’ staat bekend als een ‘short-tail keyword’ (kort zoekwoord) en de concurrentie bij deze zoekwoorden is vaak een stuk hoger dan bij een ‘long-tail keyword’ (groep van meerdere zoekwoorden). Overweeg daarom om te kiezen voor een zin als: ‘Waar in Amersfoort kan ik buitensport doen?’ of ‘Welke sporten kan ik buiten beoefenen?’ Minder concurrentie en dus sta je sneller bovenaan in de zoekmachines. Het is ook verstandig om zo concreet mogelijke keywords te gebruiken voor de afbeeldingen die je uploadt.
Meta-omschrijving. Dit is het stukje wat de lezer, samen met de titel van de pagina op jouw website, al kan zien in de zoekmachine. Het gaat hier om ongeveer twee regels aan tekst, waarmee je de lezer naar jouw website probeert te trekken. Belangrijk dus, dat die tekst pakkend is.
Je hebt helaas niet altijd invloed op deze meta-omschrijving. Soms vindt Google zelf een ander stukje tekst relevanter en neemt het deze over.
Technische optimalisatie van jouw website
Wanneer jij ontzettend goede teksten maakt, maar jouw website niet toegankelijk is voor zoekmachines, dan wordt het erg lastig om in die zoekmachines te verschijnen.
Zorg daarom dat je website te indexeren (lezen) is, alhoewel je er wel rekening mee moet houden dat niet alle pagina’s geïndexeerd hoeven te worden.
Jouw lezers hoeven bijvoorbeeld niet uit te komen op de backend (achterkant) van jouw website. Deze pagina hoeft dan ook niet geïndexeerd te worden.
Wederom, dit geldt niet voor jouw social media profielen. Zorg er wel voor dat de instellingen goed staan. En kies een naam voor jouw social media kanalen, die je ook gebruikt voor jouw website. Heet jouw website dus localfavs.nl, dan is het slim om jouw social media profielen ook @localfavs of @localfavs.nl te noemen, zodat het logischer voor Google is, dat het bij elkaar hoort.
Backlinks
Backlinks zijn de linkjes naar jouw websites of social media vanaf andere websites. Een backlink is eigenlijk een soort verwijzing dus. Doordat iemand anders naar jou verwijst, ziet een zoekmachine je eerder als een expert. Dit ligt overigens wel aan het soort backlink. Daar heb je ook nog onderscheid in. Maar meestal krijg je een do-follow link mee, met als gevolg: een hogere plaats in de zoekmachine.
Dit kan echter ook de andere kant op werken. Staat er een link naar jouw website op een website die door zoekmachines als ‘slecht’ wordt geïndexeerd, bijvoorbeeld vanwege spam, dan kan het jouw ranking ook iets omlaag trekken.
Omdat SEO uit verschillende factoren bestaat hoef je je niet direct zorgen te maken als jouw linkje op een website komt te staan waar jij niet tevreden over bent, maar het kan geen kwaad om dan even contact op te nemen met de webbeheerder en deze te vragen jouw linkje te verwijderen. Deze backlinks kun je meestal terugvinden in Google Analytics, als ze verkeer naar jouw website opleveren.
SEO op social media
SEO wordt steeds belangrijker op social media. Probeer daarom altijd afbeeldingen te uploaden met de juiste keywords, zodat je het makkelijker maakt voor de platformen en Google om te analyseren wat er op de foto staat.
Denk ook aan het verwerken van keywords in jouw biografie. En denk na over de Instagram gebruikersnaam (dat stukje dat na @ komt) en de ‘naam’ die je gebruikt op het profiel. Zo zorg jij ervoor dat je optimaal gevonden wordt door potentiële nieuwe volgers.
Natuurlijk is SEO niet het enige waardoor je klanten trekt. Wil je nou aan de slag om jouw Instagram naar een hoger niveau te tillen? Check dan de beginnerscursus Work it on Insta of de videocursus Instagram hoogtepunten iconen maken. Dit gaat jou helpen om grote stappen te maken en het juiste publiek te trekken.
