Het lijkt steeds normaler te worden! Waar ik het over heb? Over het geven van een cursus via Instagram. Misschien ken je het fenomeen nog niet? Maar waarschijnlijk heb jij weleens een online cursus gevolgd? Misschien via Udemy, LinkedIn Learning of bij de ondernemer zelf. Het wordt in ieder geval steeds makkelijker om met jouw bedrijf van offline naar online te gaan. Waarom zou jij een cursus op Instagram geven? In dit artikel geef ik de voor- en nadelen.
Wie geeft er allemaal Instagram cursussen?
De afgelopen jaren hebben meerdere ondernemers een Instagram cursus gelanceerd. Iedereen zou een Instagram cursus kunnen lanceren als ze dat willen.
Wie een Instagram cursus volgt wil graag op een laagdrempelige manier meer leren over een bepaald onderwerp. Een bijkomend voordeel is dat heel veel mensen gebruik maken van het platform. Grote kans dat jouw doelgroep er ook op zit te wachten!
Wat voor Instagram cursussen zijn er?
Je hebt natuurlijk overal cursussen over. Dat is niet alleen zo bij normale cursussen, maar ook bij Instagram cursussen. Ik volgde bijvoorbeeld een reanimatie cursus en een cursus over introvert zijn.
Je kan in principe veel kanten op als je zelf een Instagram cursus wil lanceren. Denk aan een Instagram cursus over gezond eten of een Instagram cursus met een sportprogramma. Zelfs als je een webshop hebt, dan zijn er manieren om een Instagram cursus te bedenken. Heb je een interieurwebshop? Dan kun je een Instagram cursus geven over interieurstyling.
Ik heb zelf ook een Instagram cursus gemaakt. Dit is een beginnerscursus over Instagram. Deze volg je op Instagram, omdat ik vind dat wanneer je meer met Instagram wil gaan doen, je ook het platform beter moet leren gebruiken. Anders leer je alleen maar uit het boekje en niet in de praktijk.

Voordelen van een Instagram cursus geven
Het geven van een Instagram cursus heeft meerdere voordelen. Heb je al al volgers? Dan kun je ze makkelijk verwijzen naar de cursus. Dit doe je door het account waarop je de cursus geeft in jouw biografie, Stories en posts te taggen.
1. Flexibel
Daarnaast heeft Instagram nog niet echt een policy over het geven van een cursus via Instagram. Je bent dus flexibel in hoe je de cursus vormgeeft.
2. Geen commissie betalen
Ook hoef je geen kosten te betalen aan Instagram. Normaal betaal je bijvoorbeeld een extern platform een flinke commissie wanneer iemand zich bij jou aanmeldt als cursist of, en dat is een andere optie, je betaalt een vast maandelijks bedrag aan een extern platform.
3. Contact houden
Je hebt makkelijk contact met jouw cursisten. Ze kunnen je een vraag stellen via privé berichten of een reactie achterlaten op jouw posts. Dat vinden jouw cursisten vast fijn en daardoor kan je ook sneller anticiperen op eventuele vragen.
4. Veel mogelijkheden
Instagram heeft onwijs veel mogelijkheden. Je kan video’s maken of afbeeldingen uploaden. Je kan lange video’s maken of korte. Je kan livestreamen via het account en een gastspreker of cursist vragen om deel te nemen. Kortom: je kan er veel kanten mee op!
Nadelen van een Instagram cursus geven
Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen aan het geven van een Instagram cursus. Als dat niet zo was, dan zou iedereen het doen. Nu lijkt het onderstaande lijstje langer te zijn dan die hierboven, maar dat is omdat ik ook oplossingen geef om het nadeel te tackelen.
1. Geen berichten inplannen
Het nadeel voor jou is dat je geen berichten in kan plannen via een planner app, wanneer het account op privé staat. Je zet het account op privé, omdat cursisten betalen voor de content die ze bekijken via het account. Anders is het flauw voor je betalende cursisten, als er ook een gratis optie is.
In het begin zou je bijvoorbeeld wel een planner app kunnen gebruiken, wanneer het account nog op openbaar staat. Zorg ervoor dat het account dan 0 volgers heeft. En je alles snel achter elkaar post. Als alle content op het account staat, kun je het account snel switchen naar privé. Zodat mensen een volgverzoek moeten sturen om de content te bekijken.
2. Voortgang bijhouden
Voor cursisten kan het minder prettig zijn, omdat ze niet precies weten wat ze wel of niet hebben gelezen en gezien. Instagram houdt namelijk niet bij waar je bent gebleven. Tenzij je iemands Stories bekijkt (deze blijven altijd 24 uur zichtbaar).
Het kan verwarrend zijn als je bijvoorbeeld meerdere highlights hebt gemaakt met Instagram Stories of wanneer je veel berichten op de tijdlijn hebt gepost. Je kan dit natuurlijk ondervangen door je cursisten hier op te wijzen. Vraag ze om te noteren wat ze hebben bekeken of gelezen.
3. Leerproces
Niet iedereen leert op dezelfde manier. De ene persoon vindt het fijn om een offline cursus te volgen en de ander leert beter door een challenge te volgen per mail. Het is dus lastig in te schatten of jouw doelgroep het ook fijn gaat vinden om een Instagram cursus bij je te volgen. Dit kan je ondervangen door jouw volgers te vragen wat ze fijn vinden. Zo weet jij of je jouw tijd moet investeren in het maken van een Instagram cursus.
4. Volgorde wijzigen
Wanneer je eenmaal een post of een Story hebt gemaakt, kun je de volgorde van deze posts niet meer wijzigen. Dat is soms jammer, wanneer je later bedenkt dat er nog wat ontbrak. Ook dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een aantal posts en Stories opnieuw te plaatsen met de nieuwe content er tussen in. Dit kost wel wat meer werk en tijd, maar zou houd je de cursus ook vers en up to date.
Samengevat
Je kan veel kanten op met het geven van een Instagram cursus. Er zijn veel voor- en nadelen te bedenken. Het belangrijkste is dat het aansluit bij jouw doelgroep. Vindt jouw doelgroep het niks? Dan zal je waarschijnlijk weinig kaartjes verkopen. Het zou zonde zijn als je jouw tijd steekt in het maken van zo’n cursus als je niks verkoopt.
Ook is het belangrijk om na te denken of het wel bij jou past? Vind jij het niet prettig om jezelf pratend te filmen? Dan kan dat ook een nadeel zijn, omdat mensen graag leren van mensen.
In de volgende blogpost ga ik in op hoe jij zelf een Instagram cursus maakt.
Wil jij nu meer uit Instagram halen? Volg dan de beginnerscursus Work it on Insta. Je krijgt 3 maanden toegang tot het besloten Instagram account en er zit een e-book met challenges en uitleg bij.
