Foto’s van je gezin, je nieuwe schoenen of gewoon een snel gemaakte smartphone foto: lekker persoonlijk of toch liever niet? Aan de ene kant klinkt het leuk om je zakelijke doelgroep mee te nemen in je persoonlijke leven, maar misschien straalt dat ook weer iets uit wat je niet wilt. Een lastig dilemma.
Tegenwoordig zijn veel foto’s die je op Instagram ziet met een spiegelreflexcamera gemaakt en meerdere malen door Adobe Photoshop of Lightroom gehaald. Dit alles voor een super strakke en professionele feed. Als dit ook jouw stijl is, past daar natuurlijk geen selfie met je smartphone tussen. Maar het is wat complexer dan dat.
Het soort account
Wat voor bedrijf heb jij? Als jij een mamablogger bent, is het heel logisch dat je privéfoto’s deelt op jouw zakelijke account. Jouw kinderen horen bij jouw bedrijfsverhaal en dan is het vanzelfsprekend dat je daar foto’s van deelt. Heb jij een eigen restaurant, dan ligt dat anders. Hebben foto’s van je kinderen of van jou wel wat te maken met je bedrijfsverhaal? Niet? Dan is het ook niet verstandig om zulk soort foto’s te delen.
Het hangt eigenlijk allemaal af van jouw kernwaarden en de branding die erbij hoort. We kennen genoeg restaurants waarbij persoonlijk contact één van de kernwaarden is. Dan is het juist tof om medewerkers (en klanten) aan het woord te laten. Toch is dat anders dan het delen van random selfies. Het is een goed idee om voordat je een foto of video post, altijd na te denken over of het aansluit bij jouw marketingstrategie. En daarmee bedoelen we dus alles wat te maken heeft met jouw bedrijf. Van uitstraling tot interne communicatie.
Privacy
Het is ook goed om rekening te houden met je privacy wanneer je privéfoto’s op een zakelijk account gaat plaatsen. Wil je wel dat je klanten in beeld komen? Beter gezegd, geven zij daar wel toestemming voor?
Als je persoonlijke foto’s post. Wil je dan wel dat mensen weten hoe jouw huis eruit ziet, wie je partner is of waar jij jouw spullen koopt. Je geeft namelijk wel een stuk van je privacy weg en het is belangrijk je daar bewust van te zijn wanneer je privéfoto’s openbaar plaatst.
Zet je iemand op de foto, vraag dan altijd toestemming. Dit is ook noodzakelijk. Niet alleen vanwege het portretrecht dat ze hebben.
Privéfoto’s in Stories delen
Wil je toch meer privédingen delen op je zakelijke account? Go for it! Maar let op: zonder professionele camera kan dit behoorlijk misstaan op een nette feed. Al worden smartphones steeds professioneler.
Gelukkig heb je tegenwoordig op Instagram, Facebook en LinkedIn meerdere opties waar je foto’s en video’s kunt delen. Kies er daarom bijvoorbeeld voor om je feed professioneel te houden en plaats persoonlijke snapshots in de Stories. Stories blijven 24 uur beschikbaar voor kijkers, daarna kunnen ze op Instagram teruggeplaatst worden via het archief onder een Highlight. Op Facebook en LinkedIn gaat dat net even anders. Al blijven deze Stories ook 24 uur beschikbaar.
Een dag in het leven van
Wanneer je snapshots deelt op Stories, krijgen je volgers het gevoel dat ze ‘achter de schermen’ meegenomen worden. Omdat ze tijdelijk beschikbaar zijn, hoeven de foto’s niet per se mooi te zijn. Maar de regel is wel dat ze interessant moeten zijn en waarde moeten toevoegen.
Je wilt namelijk niet dat iemand stopt met het kijken van jouw Stories, omdat het niet interessant genoeg is. Dus naast de aantrekkelijkheidsfactor van foto’s en video’s, is dat ook iets om over na te denken.
Gebruik maken van Stories geeft sociale-mediagebruikers een extra reden om het account te volgen en geeft meer binding met de volgers. Je bent tenslotte persoonlijker en dat werkt net even wat beter dan zakelijke communicatie op social media (behalve LinkedIn dan, maar dat heeft het afgelopen jaar ook een shift gemaakt). Dat is dan weer een voordeel van het delen van privéfoto’s op je zakelijke account: je verhaal wordt persoonlijker en de volger zal misschien nog beter met je binden.
Meer weten over social media? Lees ook onze gerelateerde artikelen hieronder.
